Recyclen en upcyclen

Wat is nou het verschil tussen recyclen en upcyclen? En dan is er ook nog hergebruik. Dus eerst maar even het verschil opgezocht. Bij recyclen scheiden we een product in grondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt om een nieuw product te maken. Voorbeelden van recyclen is het scheiden van plastic, papier en glas. Dit materiaal wordt weer als grondstof gebruikt voor nieuw plastic, papier en glas.

Hergebruik is het weer opnieuw gebruiken van bijvoorbeeld oude jampotten, om zelf gemaakte jam in te doen. Bij upcyclen geef je vaak een bestaand product een nieuwe functie, zodat het weer een waardevol voorwerp wordt. Zo kun je van oude wijnflessen de bodem verwijderen. Dan houdt je lampenkappen over, waarvan je een nieuwe lamp kunt maken.

Van flessen is de bodem verwijderd, hierdoor heb je een zelfgemaakte lampenkap. Hoe dit precies moet, is in tutorials op YouTube te vinden.

Alledrie zorgen voor besparing en zijn dus een vorm van duurzaamheid. Bij recyclen heb je minder nieuwe grondstoffen nodig, bij upcyclen en hergebruiken verleng je de levensduur van een product. Toch blijft het nog steeds belangrijk om te letten op wat je je huis binnensleept. Minder consumeren blijft het meest duurzaam.

Ik vind het heel leuk om een loopje naar de winkel uit te stellen, door steeds te bedenken of ik nog iets in huis heb om te gebruiken bij een reparatie of het maken van iets nieuws. Ik bewaar dan ook heel veel, daar heb ik gelukkig veel ruimte voor. Met mijn zoon heb ik een oude bank ontmanteld. Zo hoefden we geen aanhanger te huren om de bank naar de stort te brengen en we hebben er allemaal materiaal voor andere doeleinden aan overgehouden.

  • Grote lappen donkerbruin leer, daar kan ik lussen van maken als ‘knop’ aan lades en kastjes. Ik kan met stroken leer een zitting voor een krukje weven.
  • Synthetische dikke vlies, hiermee kan ik plantenbakken stofferen.
  • Wit isolatiemateriaal om kussens te vullen of tropische planten in te pakken.
  • Een groot stuk MDF waarmee ik een wc-doos wil bouwen om het droogtoilet in te zetten, maar ik kan er ook veel andere toepassingen voor bedenken.
Een voorbeeld van een wc-doos, zoals ik wil maken van de plaat MDF uit de bank. In mijn volgende stukje zal ik wat voorbeelden laten zien van recyclen, upcyclen of hergebruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.