Verminder je gasverbruik

In het vorige bericht gaf ik al aan dat niet alleen vernieuwende technologieën de oplossing zijn in een duurzaam leven. Een belangrijke manier om duurzamer te leven is zuiniger te leven. Dus minder grondstoffen en energiebronnen te gebruiken. In bovenstaande figuur is te zien dat we in 2016 2% meer gas zijn gaan verbruiken. Dit kwam omdat 2016 een kouder jaar was dan 2015 en er werd dus meer gestookt. Gelukkig bleef het aardgasverbruik lager dan in de periode 2000-2010. Het is een uitdaging om, ondanks koude jaren, toch minder gas te gebruiken. Dit is een sport op zich. Niet alleen wordt je duurzamer, maar je bespaart ook nog een hoop geld.

Ideeën om minder gas te verbruiken
Gas wordt gebruikt voor de cv, het verwarmen van water en om je eten te koken, wanneer je kookt op een gasfornuis. Er zijn tal van manieren om te besparen op gas. Hieronder geef ik een opsomming van mogelijkheden.

 • Zet de verwarming lager. Je kunt beginnen met één graad lager, je kunt beslissen hem nooit hoger zetten dan 19 graden en sommigen zetten hem zelfs nooit hoger dan 16,5 graad. Het is maar net hoe gek je het wilt maken. Alles went tenslotte. Kleed je warmer aan en het is geen probleem.
 • Zet één tot anderhalf uur voor het slapen gaan de cv op de nachtstand.
 • Zet de cv niet aan in de ochtend als iedereen na het ontbijt toch meteen naar school of werk gaat.
 • Als je enkele dagen weg bent, zet dan de thermostaat op vorstvrij. Dit is tussen de 5 tot 10 graden. Laat dan alle tussendeuren open, zodat het huis gelijkmatig warm blijft. Dit scheelt je gemiddeld 210 euro op jaarbasis volgens energiemaatschappij Budget Energie (2019).
 • Douche korter en plaats een douchewekker in de douche. Ik heb mijn kinderen op een etentje getrakteerd van een deel van het geld dat we hadden uitgespaard op de gasrekening. In plaats van douchen kun je jezelf natuurlijk ook af en toe wassen aan de wastafel met een washand.
 • Koude voeten zijn vreselijk en geven je hele lijf een koud en onbehaaglijk gevoel. Dus wanneer je de kachel minder hoog zet, zijn lekkere warme sloffen heel fijn. Ik woon in mijn Uggs in de winter, maar andere sloffen zijn ook super.
 • Wikkel je in een lekkere plaid op de bank, kat op schoot en je hebt een warme avond. In het verleden heb ik eens een patroon van een woonmantel gezien in het blad ‘Genoeg’.
https://m.youtube.com/watch?v=Ie0zVaVP3x4
Woonmantel uit het tijdschrift Genoeg nr. 95.

Dekens voor dit doel zijn vaak te vinden bij de kringloopwinkel. Je hebt ze in allerlei mooie vintage patronen en kleuren. Bij Etsy zag ik grote gebreide lichaamslange truien. Je kunt deze kopen, maar misschien ook zelf breien. Het merk is Strickolino en ze zien er zo uit.

Woontrui-jurk van het merk strickolino, via Etsy te koop.


 • Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Wanneer ik alleen op mijn werkkamer ben, zet ik vaak alleen de elektrische kachel aan. Ik heb zonnepanelen, daardoor vind ik het ongunstige stroomverbruik minder erg.
 • Doe de gordijnen ’s avonds dicht, maar hang ze niet voor de radiator. Hang een gordijn voor de voordeur en maak zo veel mogelijk alle kieren en gaten waar koude lucht door komt dicht.
 • Kies liever een stoffen dan een leren bank. Een leren bank voelt veel kouder aan. Heb je toch een leren bank, leg dan bijvoorbeeld een schapenvacht onder je kont en achter je rug.
 • Lucht een kwartier om vervuilde en vochtige lucht te verversen, maar houd verder alle ramen en deuren zo veel mogelijk gesloten.
 • Voor de echte diehards is er de hooikist of een koelbox met een slaapzak erin. Je kunt dan aardappels of rijst even koken op het gas en vervolgens in de hooikist laten garen.
 • Tegenwoordig zijn er steeds meer apps om je apparaten op afstand te bedienen. Hartstikke handig als je vergeten bent de cv uit te doen toen je naar je werk ging, maar niet duurzaam als je deze domotica gebruikt om je huis vast voor te verwarmen. Sta je in de file, heeft de trein vertraging of kom je net een oude bekende tegen, dan staat de kachel voor niks/te vroeg te loeien. Als je thuiskomt is het vroeg genoeg om de cv aan te zetten. Je bent gewend aan de kou van buiten en je huis voelt daardoor dan toch al warm aan. Als je thuis komt plof je meestal ook niet gelijk op de bank, maar ben je met kleine klusjes nog even in beweging, daardoor blijf je warm. Daarbij voelt de kachel die net aan is ook al heerlijk door de stralingswarmte die er dan af komt.