Het spoeltoilet beneden vervangen door de separett villa 9010

Het is lang geleden dat ik wat heb geschreven, maar nu door mijn aanschaf en installatie van droogtoilet separett villa 9010 ben ik zo enthousiast geworden dat ik toch een klein stukje schrijf.

Eerste droogtoilet

Op deze site hebben jullie al kunnen lezen dat ik geëxperimenteerd heb met zelfgebouwde droogtoiletten. De beste versie staat nu bij mij op de overloop achter een gordijn tussen de boekenkasten. Een gezellig hoekje en dicht bij de slaapkamer.

Dit droogtoilet bestaat uit een stoel zonder bodem, met een wc-bril. Onder de stoel staat een emmer met een bodempje vlas, maar dit kan ook zaagsel zijn.

Na elke plas of poep strooi je zaagsel of vlas in de emmer. Dit zorgt er voor dat het niet of minder gaat stinken.

Besparing

Dit droogtoilet bespaarde mij 2 euro per maand aan water, dat is ongeveer 1500 liter water. Dit toilet wordt niet door mijn kinderen gebruikt en door ons alleen wanneer we boven zijn. Ik wilde graag mijn toilet beneden ook vervangen door een droogtoilet, maar wilde niet zo vaak met emmers sjouwen en echt geen geuroverlast. Ik wil natuurlijk wel gewoon bezoek blijven ontvangen en zij moeten ook naar het toilet kunnen. Na een zoektocht op het internet kwam ik uit bij de separett villa 9010 verkocht door ecosave.

De zwarte emmer wordt in het toilet gezet met erin een biologisch afbreekbare zak.

Separett villa 9010

Klinkt fantastisch zo’n naam: een wc als een villa! Nou de pot staat als een huis. Hij heeft een ventilator, die de pot afzuigt, zodat de inhoud uitdroogt en net als hondendrollen op straat, niet meer stinkt. Urine wordt gescheiden van de poep en wordt afgevoerd via de afvoer van de wasbak. Verder werkt de ventilator op stroom, dus ik had ook een stopcontact nodig. Nou een afvoer door het plafond, zat al in mijn oude toilet. Wasbak met afvoer was aanwezig en achter de achtermuur van het toilet zat de meterkast met een stopcontact, dus dit was een klusje dat ik zelf kon doen. Ik heb natuurlijk wel hulp gehad, want samen zo’n projectje doen is gezelliger en ik hou niet van apparaten die herrie maken, zoals de slijptol om de waterleiding en verroeste schroeven van het oude toilet door te slijpen.

Oude situatie
Nieuwe afvoer moest aan mijn huidige wasbak worden gezet met daarin een splitsing voor de nieuwe afvoerbuis voor de urine.
De oude waterleiding was lek en moest worden doorgeslepen en afgedopt.

Na een dag je klussen stond het nieuwe toilet klaar om gebruikt te worden. In de wc zit een emmer waarin je een biologisch afbreekbare zak doet, die mee gecomposteerd kan worden op de composthoop. In de emmer komt de poep en het wc-papier.  De emmer draait vanzelf mee waardoor de inhoud netjes verdeeld wordt. Als je op de bril gaat zitten gaat de klep pas open en dus zie je nooit de boodschap van je voorganger.

Klep dicht en door druk op de bril, klep open.

Aan de voorzijde van het toilet zitten gaatjes waardoor de urine wegloopt, de afvoer van de wasbak in. Hierin doe je een blokje van kokosolie, zodat de buis vettig wordt van binnen en urinekristallen niet kunnen vastkoeken.

Na een dag stond het toilet klaar voor gebruik. De grijze luchtafvoer wil ik nog leuk beschilderen.

Klein probleempje

Er is een klein dingetje waar gebruikers van het toilet op moeten letten en een aantal mannen zijn dat niet gewend en vinden het ook soms een bezwaar. Je moet zitten op het toilet, ook als je alleen plast. Doe je dat niet, dan klatert de straal af op het klep die voor de poepemmer zit. Een vriend van mijn zoon had dat toen hij na een avondje borrelen niet meer nadacht over hoe het toilet werkte…

De spelregels…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.