Vorig jaar ben ik begonnen met het kweken van groenten in potten en bakken. Ik vond dit zo leuk, dat ik graag mijn tuin wilde verbouwen om een grotere moestuinbak te creëren. Aan het vervangen van mijn terras door een moestuinbak zaten een aantal voordelen.
- Ik krijg meer ruimte voor planten
- Doordat de bak geen bodem heeft, kunnen planten dieper wortelen
- Doordat de bak naast de keuken ligt en ik hem vanuit mijn raam kan zien, zal ik makkelijker goed voor mijn planten kunnen zorgen. Ik zie namelijk meteen of er water nodig is, iets rijp is of aangetast wordt door slakken of luis.
- Doordat ik het terras vervang voor een moestuinbak, zal regenwater makkelijker in de bodem kunnen infiltreren. Het grondwater kan beter worden aangevuld, doordat er geen tegels tussen neerslag en grondwater liggen.
Ik wilde geen nieuw materiaal aanschaffen voor de bak, dus ik heb hem gemaakt van de tegels en bakstenen waaruit mijn terras bestond.
Zo zag mijn achtertuin er een week geleden nog uit. Overal terrastegels afgewisseld met klinkers. Achterin twee perkjes met wat planten en helemaal achterin vier compostbakken voor het droogtoilet. De folie zit om de ton, omdat het vroor en ik wilde het water niet weg laten lopen. Op deze manier hoopte ik het bevriezen tegen te gaan. Ook zitten er lege flesjes in, die vangen de druk van het uitzettende ijs op.
Hierboven op de foto’s zie je de nieuwe bak. Hij heeft een L-vorm en is in het totaal ongeveer 3 m2 en 30 cm hoog. De bak wordt gevormd door grindtegels, die ik rechtop in de grond heb gezet en door stapelmuurtjes waarmee ik de kleinere openingen heb opgevuld. In deze muurtjes zitten kieren en kleine holtes, waarin kleine plantjes of insecten kunnen huizen. Het zand wil ik onder de nieuwe vulling van moestuingrond laten zitten. Ik hoop dat deze zandlaag in de loop der tijd door wormen, ander bodem leven en neerslag een inspoelingslaag krijgt en langzaam ook vruchtbaar wordt. Ieder jaar zal ik de compostbakken die gerijpte compost bevatten, legen in de moestuinbak. Wie weet ontstaat er uiteindelijk een eerdgrond op een zandlaag of podzolbodem.
Intussen heb ik zaad besteld bij Vreeken een zaadhandel in Dordrecht en kan ik al bijna binnen gaan voorzaaien. Ben heel benieuwd! Ik heb diverse vergeten groentenzaden besteld als kardoen, brave Hendrik en rode melde.
Hoe is het moestuinseizoen 2019 verlopen? Op de onderstaande foto’s is te zien hoe de tuin zich ontwikkelde vanaf 1 maart 2019.
1 Maart, 2019 29 maart 2019 22 april 2019 22 april 2019 13 mei 2019 18 mei 201918 mei 201918 augustus 2019
Kwam bij dit artikel terecht toen ik inspiratie zocht over moestuinbakken met een rand van stoeptegels. We hebben zo’n plan voor het volkstuintje waar ik bij meehelp.
Ik zie dat je dit een jaar geleden al schreef. Nu ben ik wel benieuwd hoe een jaar moestuinen is verlopen. Volop tomaten met basilicum gegeten uit eigen kweek? Of alles opgegeten door de slakken?
Wat leuk dat je reageert op mijn artikel. De moestuinbakken waren en zijn een groot succes. Weinig slakken gehad, wel veel rupsen op de bloemkool en luis op de tuinbonen. Maar over het algemeen was de opbrengst van dit kleine perceel best groot. Tomaten stonden bij mij droog in een plastic kas, samen met de komkommers, maar wat goed werkte in de bakken was knoflook, tuinbonen, bieten, rucola, winterpostelein en kardoen. Mislukt zijn spruiten, wortel en ui. De spruitenplanten groeien goed maar de kooltjes blijven minuscuul.
Wat een geweldige moestuin!!! Precies wat ik in gedachten had. Dank je wel voor de inspiratie 🧡
Dank je wel 😊!